Zaterdag 15 oktober is het Nationale Archeologiedag in Purmerend. Voor het eerst doet de gemeente mee met activiteiten die in het teken staan van de opgraving van Slot Purmerstein. Er zijn tussen 11.00 en 16.00 uur veel gratis activiteiten voor kinderen aan de Kanaaldijk naast nummer 7.
Aan de Kanaaldijk naast nummer 7 kunnen bezoekers zien en beleven hoe archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd. Kinderen kunnen met een metaaldetector op zoek naar munten, met een schep scherven zoeken of een grondplan bouwen met de bakstenen afkomstig van Slot Purmerstein. Hiermee is een archeologiediploma te verdienen. Ook kunnen zij eigen vondsten leren determineren en een wapenschild maken. Tijdens het vondstenspreekuur kunnen volwassenen en kinderen hun vondsten laten onderzoeken door (amateur) archeologen van de Archeologische Werkgroep Purmerend en ADC Archeoprojecten.
Open huis Archeologische Werkgroep Purmerend
De Archeologische Werkgroep Purmerend aan de Neckerstraat 11 houdt open huis. Vondsten van Slot Purmerstein zijn verzameld en op deze dag te zien. Om 13.00 uur presenteert wethouder Mario Hegger het definitieve rapport over de archeologische opgraving van Slot Purmerstein. Het verhaal over de archeologische vondsten van slot Purmerstein bleef lange tijd onbekend. Het volledige eindverslag beschrijft de archeologische onderzoekingen, en duidt het belang van Purmerstein voor de historische ontwikkeling van de stad Purmerend. Gerard Alders, archeoloog, heeft de vondsten en documenten die in het Provinciaal Depot liggen bestudeerd.
Het volledige programma van de Nationale Archeologiedag staat oparcheologiedagen.nl
Over Slot Purmerstein
Het kasteel, Slot Purmerstein, werd in 1410 gesticht door Willem Eggert, vlakbij het toenmalige vissersdorpje Purmerend aan de Weere. Willem was een rijke Amsterdamse financier en de voornaamste ambtenaar van het graafschap Holland. Purmerend ontwikkelde zich naast het kasteel tot een marktstad. Nadat Slot Purmerstein in 1741 was gesloopt, groeide de stad over het kasteelterrein heen. Niets leek meer aan het slot te herinneren. Totdat in 1975 en in 1998 bij archeologische onderzoek muurresten en vondsten van het kasteel werden teruggevonden.
Vondsten en opgravingsdocumentatie verdwenen in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Wormer. Ook werden er enkele voorwerpen tentoongesteld in het Purmerends Museum.