Een Franse klassieker: komkommerballetjes in roomsaus. En daar dan krokant gebakken kippenreepjes bij. Met pasta of met gebakken Opperdoezer rondes. Dat klinkt fantastisch lekker en ik verzeker je: dat is het ook. Charlotte Soliani van Cuisine Culinaire Purmerend is er al van kinds af gek op, die komkommerballetjes in roomsaus.
Charlotte legt uit: ’t Is zo klaar, een gerecht dat er geweldig uit ziet en het smaakt super lekker. In minder dan tien minuten een Franse klassieker met een Italiaanse twist of gewoon met West-Friese piepers op tafel: wie doet je dat na?
Zelf maken? Zie hieronder Charlotte’s recept:
- Twee komkommers
- Boter
- 200 ml kookroom
- Peper en zout
- Kippenbouillonblokje of -poeder
- Mespuntje chilipoeder
- ‘Parisienneboor’ (bolletjessteker)
- Kippendij in reepjes
- Bloem
- Peper en zout
- Bakpoeder
- Schil de komkommers en boor er bolletjes uit.
- Zet die even aan in een beetje boter. De boter mag niet bruin worden.
- Giet de kookroom er bij; kookroom heeft weinig vet en er zit een beetje zetmeel in dat voor verdikking van de saus zorgt. Daarom altijd even een minuutje tegen de kook aan.
- Wil je meer saus of wil je iets dikkere saus, maak dan een papje van bloem en melk en voeg dit naar behoefte toe. Laat weer even tegen de kook aan doorwarmen.
- Breng op smaak met een verkruimeld bouillonblokje of met bouillonpoeder, peper, zout en chilipoeder.
- Doe de kippenreepjes in een kom en strooi er wat bloem over. Strooi er ook een theelepel bakpoeder over. Meng alles goed (met de hand) en voeg nog wat peper en zout toe.
- Bak de reepjes in een koekenpan in ruim neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie.
Serveertip: serveer met pasta of met gekookte, in blokjes gesneden en daarna opgebakken Opperdoezer rondes.
Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.