Wie kent het niet: Vlaams stoofvlees, gesudderd in bier. En dan met van die dikke frieten: heerlijk! Maar hoe maak je dat? We vroegen het aan Cuisine Culinaire Purmerend en daar stak Rob Merkx meteen zijn vinger op: “Mijn Belgische buurvrouw, ‘moeder‘ van onze straat, begenadigd kok van het Vlaamse type (unne rijke pot en ok nog veul!) en de gezelligste buurvrouw die je je maar voor kunt stellen heeft het mij geleerd. En dit is toch een lekker gerecht!”
Nou Rob, laat maar horen dan.
Echt Vlaams stoofvlees:
Naar een origineel recept van mijn “Belgische” buurvrouw.
Dit is het meest verrukkelijke recept voor stoofvlees dat ik ooit geproefd heb.
Ingrediënten:
150 gram ongezouten boter
2 kg. Runderriblappen
300gr. magere spekreepjes
3 grote uien
2 flesjes donker kasteelbier
4 laurierblaadjes
3 kruidnagels
4 plakken kruidkoek
dijonmosterd.
Verwijder het vlies en overtollig vet van het vlees en snij het vlees in stukken van twee centimeter.
Laat de boter bruin worden in een braadpan en bak in kleine porties ( bedekte bodem) het vlees rondom bruin en haal het hierna uit de pan en houd het warm. Herhaal dit voor elke portie.
Bak de uien en spekjes in de jus en totdat de spekjes uitgebakken zijn, let erop dat de spekjes niet te hard worden.
Voeg het vlees weer toe samen met de kruidnagels en laurier blaadjes.
Blus het geheel af met één flesje kasteelbier en laat het zachtjes pruttelen met gesloten deksel op laag vuur voor circa anderhalf uur. Controleer of er nog voldoende vocht is en voeg zo nodig bier toe. Schep regelmatig om.
Besmeer de plakken kruidkoek met mosterd en leg die op het vlees, laat het stoofvlees nog circa een uur pruttelen. De kruidkoek bind daarom is het erg belangrijk om weer regelmatig te controleren op vocht en om te scheppen.
Na afloop de kruidnagels en laurierblaadjes verwijderen.
Vlaamse frieten:
Voor de frieten gebruik je een bloemige aardappel zoals bijvoorbeeld Bint of Sant.
Vastkokende aardappelen zijn niet geschikt voor het maken van friet: ze worden veel te bruin en blijven slap.
Handig is om meteen de grootste aardappelen gebruiken en er dikke frieten van te snijden.
Spoel de frieten goed af zodat het zetmeel er af is en droog ze met een schone doek.
Als de frieten goed droog zijn kunnen we ze voor de eerste keer bakken.
Onze zuiderburen bakken ze alleen in vet, maar je kan natuurkijk ook frituurolie gebruiken.
Bak de frieten in kleine porties voor zodat ze goed kunnen “zwemmen”. Ga voor een temperatuur van op 150°C. Haal de frieten uit het vet en laat ze uitgespreid op een bord met keukenpapier afkoelen tot kamertemperatuur.
Bak de frieten op 180grC. af tot ze goudbruin zijn en laat ze weer uitlekken op keukenpapier.
Zout de frieten naar smaak.
Allez mannekes, vat aan. Smakelijk war: ik lek m’n lippe!
Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.