Wonen in Waterland; themamiddag Bibliotheek en Waterlands Archief – Purmerend leeft!


Marken, Havenbuurt. Coll. WAHoe woonden onze voorouders in Waterland, vijftig jaar geleden, honderd jaar geleden, tweehonderd, vijfhonderd, duizend? Van welke materialen bouwden ze hun boerderijen, arbeiderswoningen, stadshuizen? Hoe was het om te wonen langs de kust van de grillige Zuiderzee? Rond deze vragen en meer organiseren het Waterlands Archief en Bibliotheek Waterland een thema-middag op zaterdag 9 april.




Met lezingen, rondleidingen door de depots, een ‘spreekuur’ rond historisch huizenonderzoek, foto’s, films en een expositie, die overigens langere tijd te zien zal zijn. En met de uitslag van de fotowedstrijd Wonen in Waterland, die in samenwerking met Dagblad Waterland gehouden is.

Het beroemde huis uit Broek in Waterland

Eind vorige eeuw werd het beroemde Huis in Broek in Waterland gerestaureerd waarbij eeuwenoude interieurschilderingen tevoorschijn kwamen. Niet voor niets wordt het huis gerekend tot de top 100 van mooiste Nederlandse interieurs.  Jos Doornik, de eigenaar van dit schitterende huis, vertelt om 12.30 uur over de geschiedenis en het proces rond de restauratie.

Wonen op veilige hoogte, maar niet altijd

Ter bescherming tegen het altijd dreigende water bouwden de Markers hun huizen op werven en op palen. Wonen op het eiland was niet altijd even vanzelfsprekend. De historicus Jan Schild houdt vanaf 13.00 uur een presentatie over de geschiedenis van het wonen op het eiland Marken.

Vooruitstraat en omgeving

In 1869 werd in Purmerend ‘Werkmansvereniging Vooruit’ opgericht. Een groepje Purmerendse notabelen zette zich in voor de arbeidersklasse, onder andere voor een betere woonomgeving.  Om 14.00 uur laat Kasper Bockweg van het Waterlands Archief zien wat er bewaard is gebleven in deze wijk en vertelt over de historische achtergrond.

Historische Vereniging Landsmeer: Sociale woningbouw in Landsmeer

Na de Tweede Wereldoorlog werd Landsmeer uitgebreid met een woonwijk, bestemd voor het personeel van de scheepswerven NDSM en ADM in Amsterdam-Noord. Landsmeer werd een forensendorp. Henk van Breemen van de Historische Vereniging Landsmeer vertelt om 14.30 uur over de historie rond de sociale woningbouw in Landsmeer.

Fotowedstrijd Wonen in Waterland

Waterland, erg fijn om te wonen en daarnaast ook nog eens een erg fotogeniek gebied. Aan het thema ´Wonen in Waterland´ heeft het Dagblad Waterland een fotowedstrijd gekoppeld. Tijdens de themadag worden doorlopend de ingezonden foto’s gepresenteerd en om 15.00 uur is de prijsuitreiking.

De geschiedenis van je eigen huis

Wie op zoek is naar de geschiedenis van zijn of haar huis, kan in de studiezaal van het Waterlands Archief terecht voor informatie met betrekking tot bouwvergunningen en kadastraal onderzoek. Vanaf 15.15 uur kunnen belangstellenden uitleg krijgen over het zelf opzetten van een historisch onderzoek.

Korte films

Op de afdeling Waterland Toen en Nu in de Bibliotheek kan men de hele middag de volgende films bekijken:  Langhuis Ilperveld: boerderij in de stijl van 1000 jaar geleden; Wonen in het 16e eeuwse Proveniershuis in Edam en Wonen en werken in de Zuidpoldermolen in Edam

Expositie Wonen in Waterland

Een gevarieerde expositie met onder andere houtbouw in Waterland, bekende architecten, het dagelijks leven, de ontwikkeling van Purmerend aan de hand van archeologische vondsten. Met materiaal beschikbaar gesteld door Waterlands Archief, Archeologische Werkgroep Purmerend, Museum Betje Wolff, Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck en enkele particulieren.

De thema-middag ‘Wonen in Waterland’ is op zaterdag 9 april van 12.30 – 16.00 uur in het Waterlands Archief Wielingenstraat 75 en de naast gelegen Bibliotheek Purmerend aan de Waterlandlaan 50. Toegang is vrij!