Nieuwenhuijzenlezing; 1001 vrouwen, over historische vrouwen in de regio Waterland – Purmerend leeft!


Nieuwenhuis lezing over vrouwen Els Kloek in Bibliotheek PurmernedDe jaarlijkse Nieuwenhuijzenlezing die Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief organiseren staat in het teken van het project  ‘1001 vrouwen . Els Kloek, bedenkster en samenstelster van de website 1001 vrouwen en het gelijknamige boek, komt op donderdag 29 september in de Bibliotheek Purmerend spreken over de enorme diversiteit van prestaties en reputaties van vrouwen uit de historie van Nederland met speciaal aandacht voor de vrouwen uit de regio.




Het boek ‘1001 vrouwen’ (2013) is een naslagwerk met informatie over letterlijk 1001 vrouwen uit de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden tot nu. De informatie was al langer beschikbaar op een website, maar die site was alleen bekend onder specialisten. Het boek daarentegen – een naslagwerk van 1556 pagina’s – wist het brede publiek te bereiken: het werd een bestseller.

Historica Els Kloek zal in gaan op de vraag waarom het boek  ‘1001 vrouwen’ zo aangeslagen is bij een groot publiek. Een van de verklaringen is de rijkdom en de ‘nuchterheid’ van het boek. We zijn niet gewend dat vrouwen de hoofdpersoon van historische informatie zijn – het is de wereld op zijn kop. Met de bevrijdende werking die daarvan uit gaat is ‘1001 vrouwen’ een nieuwe stap in de richting van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Kloek zal  ook aandacht besteden het vervolgproject: ’1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ (te verschijnen in 2018).

De Nieuwenhuijzenlezing met Els Kloek is op donderdag 29 september van  20.00 – 22.00 uur in de Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief. Adres; Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Prijs; € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Kaarten zijn te reserveren  op bibliotheekwaterland.nl of te koop in een van de vestigingen van Bibliotheek Waterland.

__________________________________________________________________________________

Vrije toegang tot informatie. Dat is steeds het thema van de Nieuwenhuijzenlezing die jaarlijks georganiseerd wordt door het Waterlands Archief en de Bibliotheek Waterland.

Jan en Martinus Nieuwenhuijzen waren de oprichters van de Maatschappij tot nut van het algemeen (Edam, 1784), die kennis en informatie voor alle bevolkingsgroepen toegankelijk is gaan maken en heeft bijgedragen tot het tot stand komen van Openbare Bibliotheken.