Nieuwenhuijzenlezing met Guus Luijters;  In memoriam Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 – Purmerend leeft!


9789046814031.PCOVR.01.inmemoriamaddendum.inddDe jaarlijkse Nieuwenhuijzenlezing die Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief organiseren staat in het teken het monumentale project in Memoriam; De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 van Guus Luijters.




Luijters vertelt over hoe het boek en de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Stadsarchief tot stand zijn gekomen en de reacties  en de spinn-off van de tentoonstelling met de 700 nagekomen foto’s.

Guus Luijters publiceerde de afgelopen jaren de bloemlezingen De moderne Franse poëzie (2001) en Amsterdam. De stad in gedichten (2001), de roman Het korte leven van Rosa ter Beek en de novelle De hongergoochelaar (2006). In 2012 verschenen In Memoriam; De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 en het bijbehorende Addendum, met daarin de namen van alle 18.000 omgekomen kinderen en circa 3700 foto’s.

Het monumentale boek In Memoriam en de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdamse Stadsarchief, waar van 3000 vermoorde kinderen de foto’s werden getoond, hebben veel losgemaakt. Mensen vonden via het boek en de tentoonstelling familieleden, vrienden en buren terug, vertelden hun verhalen, stuurden documenten en vooral veel foto’s. Middels dit Addendum wordt In Memoriam uitgebreid met 700 nagekomen foto’s. Het Addendum bevat bovendien een lijst met correcties op In Memoriam.

Wanneer?

De Nieuwenhuijzenlezing met Guus Luijters is op donderdag 23 april van  20.00 – 22.00 uur in de gemeenschappelijke  Nieuwenhuijzenzaal van Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief. Adres; Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Prijs; € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Kaarten zijn te reserveren  op bibliotheekwaterland.nl of te koop in een van de vestigingen van Bibliotheek Waterland.


 

Vrije toegang tot informatie. Dat is steeds het thema van de Nieuwenhuijzenlezing die jaarlijks georganiseerd wordt door het Waterlands Archief en de Bibliotheek Waterland.

Jan en Martinus Nieuwenhuijzen waren de oprichters van de Maatschappij tot nut van het algemeen (Edam, 1784), die kennis en informatie voor alle bevolkingsgroepen toegankelijk is gaan maken en heeft bijgedragen tot het tot stand komen van Openbare Bibliotheken.