Oktober is Regenboogmaand in Purmerend. De hele maand zijn er (online) activiteiten die laten zien dat iedereen zichzelf kan en mag zijn in Purmerend. Met het ophangen van de regenboogvlag aan de gevel van het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt opende wethouder Harry Rotgans de Regenboogmaand.
Sinds 2012 is Purmerend Regenboogstad. Dat betekent dat de gemeente zich inzet voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners. LHBTI staat voor lesbische, homo, bi+, transgender en intersekse personen. Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, LHBTI personen en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. Wethouder Harry Rotgans: “De regenboogmaand is belangrijk omdat we in onze gemeente staan voor diversiteit, in onze gemeente mag je zijn wie je bent.”
Regenbooggemeente
In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op LHBTI-jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord.
Over de Regenboogmaand
De Regenboogmaand duurt van 1 tot en met 31 oktober en wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden in Purmerend. Er worden activiteiten georganiseerd door TransParents, Barbara Oud, Spurd, Stichting ReR, Stichting Transgenders Noord-Holland, Bibliotheek Waterland, en de gemeente Purmerend.
Coronamaatregelen
Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn er aanpassingen in het programma. De Swim Pride en het regenboog voetbaltoernooi zijn in elk geval uitgesteld.
Het Regenboogmaandprogramma is te vinden via purmerend.nl/regenboogmaand