Open Monumentendag in Purmerend en Beemster – Purmerend leeft!


In het weekend van 11 en 12 september is het Open Monumentendag. Het thema dit jaar ‘inclusie’, met als slogan ‘Mijn monument is jouw monument’, sluit mooi aan bij de komende fusie tussen de gemeenten Purmerend en Beemster. Een goede gelegenheid voor de inwoners van beide gemeenten om elkaars monumenten en daarmee elkaars geschiedenis te ontdekken.




In Purmerend en Beemster zijn op Open Monumentendag allerlei monumenten open voor publiek en zijn door leuke activiteiten de monumenten ook zelf te beleven.

In Purmerend zijn open ’t Hoedje van de Koningin (alleen zaterdag), Oude Begraafplaats Nieuwstraat (alleen zaterdag), Purmerends Museum, St. Nicolaaskerk (alleen zaterdag) en de RK Begraafplaats Overweerse polderdijk.

In Beemster zijn de volgende monumenten opengesteld: Agrarisch Museum Westerhem, Bij moeders in De Kosterij, Doopsgezinde vermaning Beemster vertoeving (alleen zondag), Fort Spijkerboor (alleen zondag), Keijzerkerk in Middenbeemster, Molen De Nachtegaal, Museum Betje Wolff en Tuin van “Die lang Huys” (alleen zondag).

Daarbij kan men deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals in Purmerend de rondwandelingen in de binnenstad van Purmerend onder leiding van de gidsen van het Gilde (zaterdag- en zondagmiddag), of de muziekproeverij door vier blazers van Crescendo. Tussen 13.00 en 15.00 uur treden zij op in blokjes van 15-20 minuten (zondag).

Dit jaar is het ook mogelijk digitaal kennis te maken met de fusiegemeenten Purmerend en Beemster. Op de erfgoedwebsite van het Waterlands Archief staan de kennismakingen in twee presentaties met foto’s en beschrijvingen van monumenten en andere historische en/of bijzondere locatie, natuur/tuinen en stadswijken, zie waterlandopdekaart.nl/kennismaking-met-purmerend en waterlandopdekaart.nl/kennismaking-met-beemster.

Op basis van deze thema’s zijn bovendien mooie fiets- en wandelroutes op eigen gelegenheid door Purmerend en Beemster uitgezet, eveneens digitaal beschikbaar op waterlandopdekaart.nl. De fietsroute van 45 km voert langs 25 bijzondere historische locaties in beide plaatsen. De fietsroute kan worden onderbroken in Middenbeemster voor een historische wandeling van 1,3 km en in het centrum van Purmerend voor een wandeling van 3 km. De fietsroute kan ook als twee afzonderlijke routes worden gereden; één door Beemster van ca 28 km en één door Purmerend van ca 17 km.

Een overzicht van de opengestelde monumenten en activiteiten in Purmerend en Beemster is te vinden op de website openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naar-toe. Door het invullen van de plaatsnaam vind je de open monumenten en activiteiten van de betreffende plaats.

Een lijst met opengestelde monumenten en activiteiten is ook verkrijgbaar bij het Purmerends Museum en de VVV/Museum Westerhem in Middenbeemster.