‘Helemaal niet moeilijk om te maken maar oh zo lekker…. En je hebt er een mooi lunchgerechtje mee of een tussengerecht voor een dinertje.’ Met enthousiasme vertelt Linda Heus van Cuisine Culinaire Purmerend – onze eigen kookvereniging – haar verhaal: ‘We hebben dit gerecht nu al een paar keer op de club gemaakt en thuis zit hij ook in het vaste repertoire. Je kunt er ook nog wat peer in blokjes gesneden en lichtjes gekookt in witte wijn met wat suiker bij serveren. Dat past er ook heel goed bij.’
Linda’s verhaal klinkt zo aanstekelijk dat we het recept maar snel gaan proberen.
Zelf maken? Zie hieronder Linda’s recept:
Witlof, kaas. karamel, bladerdeeg en walnoten met kerrie
15 g blauwaderkaas
15 g Mascarpone
- Laat de kaas op kamertemperatuur komen.
- Roer de mascarpone ne de kaas door elkaar (Kitchenaid / Bisschop) tot een smeuig mengsel.
- Doe in een spuitzak en reserveer op kamertemperatuur.
4 kleine witlof stronken
50 gr suiker
4 plakken bladerdeeg
Aluminium wegwerpbakjes (rond) om mee te bakken
- Snijd de witlof stronken in de lengte over de helft en verwijder de kern.
- Karamelliseer de suiker en giet deze in ronde bakvormen.
- Snijd de halve stronken witlof bij en leg deze op ieder bakje met de bolle kant naar boven.
- Steek de bladerdeeg uit op de zelfde grootte als de bakjes en prik deze in zodat hij niet teveel gaat opbollen.
- Leg de plak op het witlof en druk goed aan.
- Bak de tarte tatin voor ongeveer 20 minuten op 200 °C goudbruin.
- Laat iets afkoelen en draai het bakje om zodat het witlof boven ligt.
Ca 20 halve walnoten gepeld
Kerriepoeder, peper en zout en tuinkers naar behoefte
- Rooster de gepelde walnoten 15 minuten in een oven van 150°C.
- Bestrooi met kerrie, zwarte peper en een beetje zout.
Spuit de kaascrème in een dop op de tarte tatin en garneer met stukjes walnoot en tuinkers.
Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.