Gewoon eens echt Indisch koken. Met al die mooie smaakjes die de Indische keuken zo bijzonder maken, maar dan toch weer heel simpel te maken, door iedereen en in elke keuken: dat wilden we van Henk Lüken van Cuisine Culinaire Purmerend wel eens leren. Nou, Henk heeft zijn best gedaan: wat een voortreffelijk gerechtje: Babi Manis met Sambal Goreng Boontjes. Lekker met nasi puti (witte rijst) en een stukje kroepoek: mmmm….. of op z’n Indisch: Sedap!
Zelf maken? Hier komt het recept:
Voor de Babi Manis
- 500 gr mager spek
- 7 sjalotjes
- 4 teen knoflook
- 4 schijfjes gember
- 4 rode lomboks
- 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 5 el ketjap manis
- 2 el ketjap asin
- 1 theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
- 2 el olie
Bereiding
- Snij de spek in reepjes.
- Knoflook en sjalotjes pellen en fijnsnijden. Gemberwortel schillen en in dunne schijfjes snijden.
- Lomboks wassen en grof snijden (houd je niet van pedis: zaadjes en zaadrillen verwijderen).
- Spek uitbakken (niet te hard) in grote koekenpan. Spek eruit. Fruit sjalotjes en knoflook in het spekvet, voeg de verkruimelde trassi, de gember, ketoembar en de lomboks toe.
- Spek erbij en overgieten met de ketjap. Klein beetje water toevoegen. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voor de Sambal Goreng Boontjes (luxe variant snijbonen met garnaaltjes)
- 500 gram snijboontjes
- 4 sjalotjes
- 2 teen knoflook
- 1 ons Hollandse garnaaltjes
- 2 rode lomboks
- 1 theelepel laos
- ½ theelepel trassi
- Neutrale olie
Bereiding
- Snij de snijbonen grof. Even kort koken.
- Fruit sjalotjes, knoflook, lomboks en trassi. Voeg de laos toe en daarna de garnaaltjes.
- Bonen erbij en ‘gorengen’ (bakken) tot beetgaar.
Opdienen met witte rijst.
Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)
Salmat makan!
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.