Noorse zalm, gemarineerd in groene kruiden, en dan crème fraiche met mierikswortel en lauwwarme aardappeltjes er bij: mmmmmm!Volgens Angèle Ligthart van Cuisine Culinaire Purmerend –de Purmerendse amateurkookclub –echt iets voor een mooie zomeravond. Ze legt uit hoe makkelijk dit gerecht te maken is…
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram rugstuk (of moot) van Noorse zalm
- 1 bosje gemende kruiden (Basilicum, Koriander, Dragon, Kervel en Peterselie)
- 25 gram Mierikswortel, uit potje of vers geraspt
- 200 gram Crème Fraîche
- Citroensap, paar druppels
- Zwarte peper, versgemalen
- Kriel aardappeltjes in schil, circa 15 stuks
- Extra Vierge Olijfolie, 2,5 dl
- Sjalotjes, 100 gram gesnipperd
- Fleur de Sel
Smeer de zalmrug in met Mierikswortel. Hak de kruiden fijn en wentel de zalm door het kruidenmengsel. Pak de zalm stevig in en leg hem een heel uur in de koelkast.
Borstel en was de aardappeltjes goed schoon en snij deze in mooie gelijke plakken. Zijkantjes eventueel niet gebruiken. Kook de aardappel in circa 8 minuten gaar met zout. Snipper de sjalotten en bak deze aan in wat olie. Leg de warme aardappel hierin en breng op smaak met wat olie, peper en zout.
Klop de Crème Fraîche met wat citroensap, peper en zout met een garde goed door.
Haal de zalm uit de koelkast en trancheer hem schuin op de draad in plakken. Probeer hierbij de mooie groene zijkant netjes te houden. Leg deze plakken op het bord en maakt deze af met wat Fleur de Sel en versgemalen peper. Leg de lauwwarme aardappelplakjes ernaast. Maak met een lepel een paar mooie bolletjes Crème Fraîche en leg ze op het bord.Zalmrecept 2017-07-15 Angèle Ligthart
Een heerlijk gerechtje voor de warme zomer dagen! Je kunt er eventueel wat groene salade bij serveren met olijfolie, groene kruiden en wat peper en zout.
Zelf maken? Hier is het recept (je kunt het ook downloaden als PDF bestand):
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.