‘Een soep zonder water….kan dat? Jazeker: een heerlijke zomerse tomatensoep – vegetarisch bovendien – maak je zonder er ook maar één druppel water aan toe te voegen. Dat kan omdat de tomaten ruim voldoende water bevatten om daar alle groenten in te koken’, zegt Jan Boeren van Cuisine Culinaire Purmerend. Hij wil zijn recept voor deze stevige maaltijdsoep graag met ons delen:
Zomerse tomatensoep:
1 kg tomaten: volrijp. Ze mogen zelfs al een beetje zacht zijn.
1 winterwortel
1 kleine knolselderij
1 grote aardappel
1 grote ui
Peper en zout en misschien een bouillonblokje voor extra smaak
Crème fraîche naar behoefte
Snijd de tomaten in vieren en doe in een grote pan.
Snipper de ui en voeg toe
Vul aan met alle andere groenten die je in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm heb gesneden.
Doe er eventueel het groen van de knolselderij bij, maar laat dat heel: zo kun je het later makkelijk verwijderen. Loof van knolselderij is immers een beetje hard, maar geeft wel veel smaak af.
Breng nu op een matig vuur aan de kook en laat een uurtje tegen de kook aan sudderen. Je zult zien dat er geen water toegevoegd hoeft te worden: de tomaten leveren genoeg vocht op voor deze soep. Roer af en toe door.
Verwijder het loof van de knolselderij en pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Breng op smaak met veel peper, zout en eventueel een paar bouillonblokjes voor de smaak.
Serveer met vers gebakken brood en wat kruidenboter. Je kunt nog een lepel crème fraîche toevoegen als je wilt.
De soep kan ook koud gegeten worden: op een warme zomeravond is dat een ware traktatie!
Smakelijk!
Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)
Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.