Iedereen kent de hondenbelasting. Maar de gemeente Purmerend komt geld tekort, o.a. door het mislukken van bedrijventerrein de Baanstee Noord en de dure brug bij het stadje. Daarom gaat de gemeente binnenkort ook over op het invoeren van belasting op katten, cavia’s, konijnen, etc. Om het systeem eerlijk te maken wordt de belasting berekend per gewicht van het dier.
Volgens de wethouder die over de Purmerendse belastingen gaat, is dit systeem eerlijker: “Een Deense dog is nu eenmaal een stuk groter dan een langoor-konijn of Siamese kat, als je begrijpt wat ik bedoel”.
Inspecteurs langs de deur
Inspecteurs gaan vanaf morgen langs de deuren van iedere woning om de dieren te registreren en te wegen. Zij beginnen in de Weidevenne. Op basis van wat zij aantreffen zullen de bewoners een aanslag ontvangen. Alle dieren zullen door de inspecteurs worden voorzien van een onderhuidse chip. Zo kan de gemeente de belasting automatisch blijven heffen totdat het dier is overleden, en de chip voor de laatste maal wordt uitgelezen bij de dierenarts. Om te voorkomen dat mensen hun dieren verborgen houden gaat de gemeente een anonieme kliklijn openen.
Dierenopvang gesloten, extra patrouilles
Om te voorkomen dat dieren door deze maatregel worden gedumpt bij het asiel wordt de dierenopvang in Purmerend tot nader order gesloten. Er worden dus geen nieuwe dieren aangenomen. In het Purmerbos, een bekende dumpplek voor ongewenste huisdieren, zal ook extra gepatrouilleerd worden door politie en boswachters.
Uitzonderingen
Hoewel de gemeente dit oorspronkelijk wel wilde wordt er geen belasting geheven op reptielen, vissen en insecten. Dit vindt de gemeenteraad te ver gaan.