Voor veel mensen een nog onbekende kleurenleer. Goethe is vooral bekend als dichter, maar desondanks heeft hij een zeer interessante kleurenleer geschreven. ( drie delen )Het gaat om de spanning tussen licht en duisternis. De kleuren ontstaan hiertussen. Tijdens een schildercursus in Purmerend kun je met deze kleurenleer leren werken.
Op Terschelling geef ik al zo’n 10 jaar een midwinter schildercursus. Van de mensen die meedoen wordt geen enkele voorkennis verwacht. Zelfs als iemand nooit iets op dit gebied heeft gedaan is het totaal geen probleem om goed mee te kunnen doen. Voor gevorderden overigens ook niet.
We werken met waterverf van het merk Stockmar. Van cursisten hoor ik regelmatig dat deze manier van met kleuren omgaan sterk bevorderend is voor het schilderen met andere verfsoorten zoals acryl en olieverf. Het gaat namelijk om de kleurbeleving en niet om het materiaal. Je leert de kleuren van binnenuit “kennen”. ( lees “ervaren”)
We werken op vochtig gemaakt papier. Dit heeft als voordeel dat de verf heel gemakkelijk vloeit en waardoor er uiterst fijne kleurnuances gaan ontstaan met relatief weinig techniek van de schilder zelf. Deze techniek dient weer als basis voor degenen die willen leren glaceren ( “sluieren”). In deze cursus wordt uitsluitend het “nat op nat” schilderen beoefend.
We werken dan aan kleurbeleving zowel subjectief als objectief. Ook de kleurenleer van Newton komt ter sprake. Vele voorbeelden worden getoond.
U krijgt ook veel informatie op papier mee naar huis.
Vragen als: Waarom gaat de zon rood onder? Waarom is de hemel blauw? Hoe benader
je de menselijke huidskleur? Wat is plantengroen? Hoe vind ik mijn persoonlijke kleur(en )?
Wat is kleurperspectief? Wat is het objectieve en het subjectieve in de kleurwaarneming?
Hoe vind je complementairkleuren en wat zijn dat? Wat zijn begrensde en obegrensde kleuren? Wat is het verschil tussen glans en beeldkleuren? Etc.
De echte kleuroefeningen worden zonder voorstelling geschilderd. U leert meteen het verschil tussen een lijn en vlak kennen. Dus nonfiguratief. Daarnaast werken we vanuit het vlak verder naar figuratief. ( bv. bomen ; landschappen ; dieren ; planten en bloemen ; gestalten ; dag/avond/nacht stemming ; jaargetijden )
Al doende worden vele vragen beantwoord door de opdrachten en door verschillende kleurproefen die worden getoond. Er wordt volgens een stappenplan gewerkt, waarin ieder een eigen weg gaat. Ieder mens is anders en dat heeft tot gevolg dat iedere opdracht verschillend wordt en daarom uniek is. U gaat een eigen weg en wordt naar behoefte meer of minder gestuurd.
De workshop wordt gehouden op vijf dinsdag avonden in de Waterlandschool te Purmerend.
Adres: Reigersbek 2 – 4 1441 SZ 0299 – 421672
Dinsdagen : 15 mrt. ; 22 mrt. ; 29 mrt. ; 5 april en 12 april
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur.
U krijgt de laatste avond een zelf geschilderd geplastificeerd werkstuk mee naar huis. Te gebruiken als onderlegger tijdens het eten aan tafel of om ergens op te hangen of neer te leggen. Voor deelnemers die kinderen op de vrijeschool ( onderbouw ) hebben geeft deze workshop een goede inkijk en ervaring over wat de kinderen op school schilderend krijgen aangeboden.
Voor deelnemers zijn de totale kosten € 90,- ( incl. materialen en koffie/thee )
Aanmelden en/of nadere info: Tel. 06 – 28145187 ( Hans van der Ham ) email: [email protected]